top of page

Zondag 18 mei 2025 Symposium Licht 

Bijgewerkt op: 4 dagen geleden

Wanneer je het woord 'licht' leest of hoort, dan doet dit meteen iets in je opflakkeren. Het is een fijn woord, een woord dat onmiddellijk resoneert.  

Als de zon haar licht werpt op de aarde, dan lijken het leven en de wereld opeens zo veel mooier en vriendelijker. Spreekwoorden getuigen hiervan: we zien licht 'aan het einde van de tunnel', er komt altijd wel weer licht 'in de duisternis'.  

Licht verwijst naar waarheid en kennis: iets aan het licht brengen, iets tegen het licht houden, ergens het licht op laten schijnen. 

Licht brengt begrip en inzicht: er gaat ons een licht op.  

Licht is een innerlijke kwaliteit en daarom klinkt er: zet je licht niet onder de korenmaat. Maar licht is niet van jezelf: 'Hij staat in zijn eigen licht', is geen compliment, maar zegt dat deze persoon iets te trots en te zelfbewust is. 

Licht zet om, transformeert. We hoeven alleen maar aan de bijzondere lichtethers te denken: planten, die licht omzetten in glucose en groeikracht. Zo is het in de hele natuur: zonder licht geen leven, geen groei, geen ontwikkeling. 

  

God is licht, zo zeggen we ook wel. Wie kent niet de zo bekende eerste regels van het evangelie van Johannes: ‘In den beginne was het Woord, (...) en het Woord was God. In het Woord was het leven en het leven was het licht der mensen. Dit licht schijnt in de duisternis, maar die heeft het niet ge-/begrepen.’  

 

Mani schreef: ‘De Lichten van omhoog, heb ik tot mijn veerboot verkozen.’ 

Pymander: ‘Richt nu uw hart op het licht en ken het.’ 

‘Wat meer licht geeft, straalt meer’, in de woorden van Comenius. 

 

Het licht dat sneller en stiller is dan alles wat bestaat. 

Het licht dat verwarmt, verblijdt, maar ook kan verschroeien. 

Het licht dat niets weegt, maar alles verandert. 

Wat is dan toch licht? 

 

In mei, de maand waarin de dagen lengen, wijdt Stichting Rozenkruis haar voorjaarssymposion aan 'licht', aan de werking en betekenis ervan.   

Een dag die inzicht en lichtheid brengt, in woord, beeld, muziek. 


Het programma begint inmiddels vorm te krijgen en we zijn heel blij met de volgende deelnemers die een bijdragen aan het symposium willen geven. Voor meer informatie en aanvullingen over de invulling van het symnposium adviseren wij u om de website in de gaten houden:


Vincent Icke, hoogleraar theoretische astrofysica, kosmoloog, kunstenaar. Hij ontwierp de zogenaamde Einsteinfontein, die sinds vorig jaar in Leiden staat. De Einsteinfontein verbeeldt in waterkegels hoe licht zich beweegt, draaiend in en rond een zwart gat. Voor Icke is licht het meest verbijsterende en verbluffende natuurkundige verschijnsel dat hij kent. Deze begeesterde wetenschapper zal ons ongetwijfeld op het puntje van onze stoel brengen met zijn verhaal: 'Licht in het heelal'.


Meta Knol, kunsthistorica, gastconservator, op het kruisvlak van cultuur, wetenschap en samenleving. Samen met sterrenkundige Frans Snik organiseerde ze de onlangs geopende expositie 'Planten en Planeten' in de hortus botanicus in Leiden. Licht is leven, zo zal Knol ons in haar lezing op uiteenlopende wijze laten zien.

 

Willem Beekman, bioloog, schrijver, tekenaar. Deze meesterverteller schreef onder andere het boek 'Ode aan de zon'. Tijdens het symposium zal hij ons de samenhang voorhouden tussen de uiterlijke verschijnselen in de natuur, veroorzaakt door het licht van de zon, en de innerlijke betekenis daarvan. 

 

Ankie Hettema, schrijver. Enkele maanden geleden verscheen haar laatste boek 'Klank van de regenboog. Mijn zoektocht in het licht van het rozenkruis.' Over dat licht en hoe het in zeven kleuren uiteenvalt zodat elk mens datgene kan ontvangen wat hij nodig heeft voor zijn innerlijke ontwikkeling, zal zij een korte voordracht houden. Na afloop kunt u met haar in gesprek gaan.

 

Arjaan Hamel, fotograaf. Hij vertelt niet alleen over licht in fotografie, maar geeft ook een workshop over het gebruik van licht. 

 

Kiedes van der Wouden, kunsthistorica. Ze vertelt wat 'licht' in haar leven betekent en hoe ook kunst haar hierbij inspireert.

 

Jouko van der Mast, adviseur/projectleider, daagt u uit uw eigen gedachten over licht op papier te zetten.

 

Expositie: Kleuren van het Ene - werk van de Belgische kunstenaar Emiel de Keyzer



Stichting Rozenkruis is een platform voor gnostiek hermetisch denken, een online en offline platform voor het schone, het goede en het ware, dat zich in en door mensen kan ontplooien. De Stichting organiseert jaarlijkse enkele symposia en lezingen.

CONTACT

Bakenessergracht 11

2011 JS Haarlem

 

T  +31 23 518 61 87

E  Stuur een e-mail

PRAKTISCH

 

Terms & Conditions

Privacy Policy

Cookies

ANBI

Vriend worden

Je bent aangemeld voor de nieuwsbrief!

Copyright © 2023 Stichting Rozenkruis

Stichting Rozenkruis

©2023 by Stichting Rozenkruis. Met trots gemaakt met Wix.com

bottom of page