top of page
SR_Flamingos_Unsplash_72_RGB.jpg

'Meer dan een melodie'

Bijgewerkt op: 2 sep.Flamingo's in de lucht


Muziek geeft ziel aan de wereld, vleugels aan de geest, kracht aan de verbeelding en vreugde en leven aan alles op aarde. (Plato)

Na ons voorjaarssymposion ‘Ode aan het verlangen’ is een symposion boordevol muziek een logisch vervolg. Muziek immers weet ons verlangend hart altijd te vinden. Muziek is in staat onze diepste hunkering te beantwoorden. Wat is dat toch met muziek?


Muziek herinnert ons aan de stem van de ziel. Muziek brengt het beste in ons naar boven. Muziek geeft glans en beweging aan ons leven. Muziek vervoert, ontroert, inspireert en verzoent. Muziek verzinnebeeldt de samenhang in het universum, de harmonie der sferen. Ja, wat is muziek eigenlijk? Plato lijkt muziek wel te beschouwen als een goddelijk geschenk, nee meer nog: als het goddelijke zelf.


Over muziek is zo veel te zeggen. Van de helende invloed van muziek op ons lichamelijk en geestelijk welzijn, tot de verbindende werking van muziek. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de figuur van de musicus met haar of zijn instrument. Wat gebeurt daar? En: kunnen wij aan haar of hem een voorbeeld nemen?


Muziek is gelaagd. Abstract en dichtbij. Ongrijpbaar en overal aanwezig. Aan muziek valt oneindig veel te beleven. Hoe doet muziek dat?


‘Meer dan een melodie’ is het najaar symposium dat de werking van muziek in al haar facetten belicht. Van de klanken, de tonen, de akkoorden, de talen en de stiltes daartussen.

Op zondag 19 november aanstaande kunt u uw hart ophalen aan muziek en uw denken laten voeden door ware muziekminnaars.


Programma

Meer dan een melodie

We starten de dag luid en feestelijk met….. muziek. Gevolgd door meer (koor-)muziek en voordrachten van onder andere:


Jos Kessels, filosoof en schrijver. In september komt zijn nieuwe boek uit: ‘Taal geven aan muziek. Een nieuwe harmonieleer.’ Hij zal er ons over vertellen.


Saskia Törnqvist, musicoloog en docent, voorziet ons van een mini-college muziekgeschiedenis, waarbij zij niet alleen westerse maar ook niet-westerse muziekculturen ten tonele voert.


Merlijn Twaalfhoven is componist en er vast van overtuigd dat de wereld van nu de mindset van een kunstenaar nodig heeft. Hij verlost publiek graag uit diens passieve rol.


Margareth Iping, mezzosopraan en docent aan de kathedrale koorschool in Utrecht trakteert ons op haar favoriete liederen en op zang van een jongerenkoor.


Menno Tummers, groot muziekliefhebber en al jarenlang werkzaam in de culturele sector, laat ons delen in zijn enthousiasme.


Musici zullen stukken ten gehore brengen die belangrijk waren in hun leven. Op verschillende momenten zal Merlijn Twaalfhoven u verleiden uw eigen stem te laten klinken.


Nieuws

Houd deze website in de gaten voor meer informatie over het programma – in de loop naar het symposion maken we bekend welke bijdragen er verder nog zullen zijn.


Datum: Zondag 19 november 2023


Tijd

U bent welkom vanaf 9.30 uur voor koffie en thee. De zaal gaat om 10.00 uur open en het programma start om 10.30 uur. Rond 16.00 uur eindigen we met thee en taart.


Locatie

Landgoed Renova, Maartensdijkseweg 1 - Bilthoven.
Stichting Rozenkruis is een platform voor gnostiek hermetisch denken, een online en offline platform voor het schone, het goede en het ware, dat zich in en door mensen kan ontplooien. De Stichting organiseert jaarlijkse enkele symposia en lezingen.

CONTACT

Bakenessergracht 11

2011 JS Haarlem

 

T  +31 23 518 61 87

E  Stuur een e-mail

PRAKTISCH

 

Terms & Conditions

Privacy Policy

Cookies

ANBI

Vriend worden

Je bent aangemeld voor de nieuwsbrief!

Copyright © 2023 Stichting Rozenkruis

bottom of page