top of page

Alles is bewustzijn

Bijgewerkt op: 8 mei

Symposion op 19 mei 2024 (inloop vanaf 9.45 uur), op landgoed Renova in Bilthoven


Elk mens heeft bewustzijn.


Bewustzijn laat ons leven, voelen, denken, creëren, verlangen.

Door bewustzijn kunnen we ons verhouden tot de ander, elkaar, onszelf. .

Als alles bewustzijn is, wat is het dan?

 

Elk mens heeft bewustzijn. Bewustzijn laat ons leven, voelen, denken, creëren. Door bewustzijn kunnen we ons verhouden tot de ander, elkaar, onszelf.

 

Bewustzijn doet ons geloven of verlangen en is daarmee onlosmakelijk verbonden met spiritualiteit en innerlijke groei. Bewustzijn is hier in essentie ‘licht’. Hoe groter en stralender dat licht in een mens kan schijnen, hoe groter haar inzicht en begrip. Kunstenaars geven uitdrukking aan het bewustzijn van hun tijd en tonen ons de mogelijkheden die nog in het onderbewuste sluimeren. Wetenschappers kiezen het bewustzijn steeds vaker als onderzoeksthema. Zo krijgt het begrip een veelkleurigheid, klank en vaak een moment van innerlijke herkenning.

 

Het thema bewustzijn zou wel eens de sleutel kunnen bevatten voor antwoorden op de grote vragen van onze tijd. Want stel nu dat ons denken en handelen voort zou komen uit een diep besef dat achter het materiële, tastbare leven geestelijke, ongrijpbare krachten werkzaam zijn. Stel dat we zo’n bewustzijnsprong zouden maken. Zou de wereld er dan anders uitzien?

 

We nodigen u uit samen met ons te onderzoeken wat het is: bewustzijn.

 

Sprekers:

Sarah Durston, biopsycholoog en hersenonderzoeker, werd door haar werk geconfronteerd met een ‘verklaringsgat’ tussen wetenschap en bewustzijn. Dat motiveerde haar tot de oprichting van stichting ‘Bewustzijn en wetenschap’, die dit 'verklaringsgat' wil overbruggen. In haar inleiding neemt ze ons mee in haar meest recente onderzoeksbevindingen en inzichten.

Maartje Letema, coördinator Rozenkruis Pers en Pentagram Boekhandel. Geïnspireerd door Meister Eckhart licht zij toe hoe zij bewustzijn en de ontwikkeling van bewustzijn ziet en ervaart; ‘Het eeuwige wil niet gedroomd worden, of als een ongewisse toekomst begeerd, maar wil nu herkend, begrepen en verwerkelijkt worden'.

André Roumen, auteur van het onlangs verschenen boek ‘Ik ben bewustzijn’. Hij vertelt over zijn levenslange fascinatie voor ‘bewustzijn’ en wat hij tijdens zijn jarenlange studie heeft ontdekt. In ieder geval dit: ‘Bewustzijn heeft geen meervoud. Je kunt niet zeggen:  ik heb bewustzijn, jij hebt bewustzijn, en jij en jij.  Bewustzijn is niet iets wat we hebben. Het is voor ons allen de ene bron van ons ‘er-zijn’:  van onszelf, en van heel onze werkelijkheid.’

Emanuel Rutten, filosoof en verbonden aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Hij is gepromoveerd op, schrijft over en geeft argumenten voor het bestaan van God‘. Voor ‘datgene waarboven niets groters gedacht kan worden’.

Jessica van der Schalk, is filosoof en maakte, samen met Wouter van Noort, een NRC podcast (https://www.nrc.nl/podcastfutureaffairs/) over het mysterie van het bewustzijn. Zij zal woorden geven aan haar verwondering. ‘Hoe kan het dat iets wat ons zó bepaalt en zó nabij is, toch zo onbekend en ongrijpbaar voor ons is?’.


Reinier Sijpkens laat zijn bootje te water waar mensen zijn en ieder die hem hoort, blijft verrast staan. Dit keer meert hij aan in de vijver van Renova. Hij brengt een bewustzijnsserenade, hij zal ons toespelen vanuit en met zijn boot. Een waterconcert waar iedereen bij betrokken wordt en die niemand onberoerd zal laten. Samen vormen we een heus carillon en meer verklappen we niet..........


Een symposium zonder muziek is voor Stichting Rozenkruis ondenkbaar, muziek vertelt haar eigen verhaal, legt accenten en spreekt tot het hart. 

Margo van Biezen geeft zangles, dirigeert koren en zingt ook zelf (https://margovanbiezen.nl/), zo ook tijdens het symposium. Margo wordt op de piano begeleid door Aad Goddijn en zij zal liederen zingen van Mahler en Schubert.

Ad de Jong zal tijdens het symposium met name eigen werk op de piano ten gehore brengen en Andre Daemen zal tijdens intermezzo's bekende en minder bekende pianostukken spelen.


09:45 uur inloop.

10:30 uur opening programma

13.00 uur warme lunch

14.00 uur voortgang programma

16:00 uur afsluiting en koffie/thee met taart


Naast de lezingen zijn er verschillende activiteiten, er is natuurlijk muziek, er is een boekwinkel en het landgoed Renova wacht op u met haar prachtige natuur.


Hou voor updates van het programma (sprekers, musici, beeldend kunstenaars),

de website www.stichtingrozenkruis.nl, Instagram@stichtingrozenkruis of facebook Stichting Rozenkruis in de gaten. Kommentare


Die Kommentarfunktion wurde abgeschaltet.

Stichting Rozenkruis is een platform voor gnostiek hermetisch denken, een online en offline platform voor het schone, het goede en het ware, dat zich in en door mensen kan ontplooien. De Stichting organiseert jaarlijkse enkele symposia en lezingen.

CONTACT

Bakenessergracht 11

2011 JS Haarlem

 

T  +31 23 518 61 87

E  Stuur een e-mail

PRAKTISCH

 

Terms & Conditions

Privacy Policy

Cookies

ANBI

Vriend worden

Je bent aangemeld voor de nieuwsbrief!

Copyright © 2023 Stichting Rozenkruis

bottom of page